Hur lägger man golv

Parkettgolv levereras i paket som du själv kan montera. För att få ett bra resultat kan det krävas en del förarbete. Här är en lista som går igenom de olika stegen.

  1. Kolla upp vilken typ av parkett du vill ha och hur många millimeter den är. En tjockare parkett i massivt trä har en längre livsläng men är oftast lite dyrare.
  2. Trä är ett naturmaterial – Innan du lägger parkettgolvet så behöver du förvara golvet i obruten förpackning gärna över 48 timmar. Förvara parketten i rummet där det ska ligga för att undvika att golvet rör på sig vid fukt och temperaturskillnader.
  3. Golvet får inte ha för mycket lutning eftersom att det kan bildas luftspalter under golvet som ger ett ojämnt golv. Ett ojämt golv kan slitas, knarra eller röra sig när man går på det. Gränsen för lutning brukar va runt 3mm på 1m². Om du har lutning i golvet 3mm eller mer så rekommenderar vi ett utförligt förarbete t.ex. att flytspackla golvet. 
  4. Efter att du har flytspacklat golvet så kan du lägga ut en stötdämpande matta s.k foam som även förhindrar att golvet gnisslar när du går på det. 
  5. Nu är det bara att lägga ut golvet. Ha gärna en överblick över allt som ska göras innan du börjar, finns det rör för element som du behöver ta hänsyn till eller behöver du såga ut för en dörrkarm? Se även till att avståndet till väggen är lagom stort så det täcks av golvlisterna. Normalt använder man kilar som fixerar golvet längst väggarna.
  6. Det vanligaste är att ditt nya parkettgolv redan behandlat så du behöver inte tänka på att olja, lacka eller vaxa när det är klart.
  7. Sätt upp golvlisterna.

Att lägga ett golv kan man ha som ett projekt på sidan, men om du aldrig lagt golv förut, har lite tid eller är osäker på hur du ska gå tillväga kan vi rekommendera att anlita oss för att hjälpa dig få jobbet gjort. Vi är professionella golvläggare som tar vårt hantverk på allvar, vi erbjuder flera års garanti på jobben vi utför. 

Vill du ha ett prisförslag kan du skicka in ett förfrågan online.