Skötselråd för heltäckningsmatta

Här kommer en guide hur du kan ta hand om din heltäckningsmatta.
Guiden är Utgivna av Golvbranschen, GBR

Almänna råd
Stoppa smutsen redan vid entrén! Ha därför alltid en ordentlig avtorkningsmatta innanför ytterdörren och om möjligt även utanför. Tänk också på att anpassa mattans färg och kvalitet till dess ändamål.

Städning
Textila golv har förmågan att gömma smutsen på ett helt annat sätt än släta golv. Gör det därför till rutin att rengöra med dammsugare ett par gånger i veckan. För att bättre komma åt smutsen i botten av mattan används en dammsugare med borstvalsmunstycke. OBS! Undantages öglade mattor med inslag av ull.

Tvättning
Då mattans färger och ytstruktur mattats kan den ytligt fräschas upp genom fuktborstning. Fukta då en ren fiberborste i ljummet vatten tillsatt med lite diskmedel. Borsta sedan mattan mycket lätt i en och samma riktning. Sug upp och efterbehandla med rent vatten. Gå inte på mattan förrän den torkat ordentligt.

Egentlig tvättning bör ske så ofta att mattan aldrig upplevs som smutsig eller minst en gång per år. Olika mattor kräver olika tvättmetoder. Vänd dig därför till ett professionellt mattvättföretag som kan ge dig råd och hjälp.

Fläckborttagning
Textila golv har förmågan att gömma smutsen på ett helt annat sätt än släta golv. Gör det därför till rutin att rengöra med dammsugare ett par gånger i veckan. För att bättre komma åt smutsen i botten av mattan används en dammsugare med borstvalsmunstycke. OBS! Undantages öglade mattor med inslag av ull.

Tag bort fläcken genast! Bearbeta fläcken utifrån och in, då risk annars finns att fläcken sprider sig. Tänk på att mattans ursprungliga färg kommer fram när en fläck tas bort från en smutsig matta. Det finns läckborttagningsmedel för de flesta mattor. Lättare fläckar som torkat in kan ibland delvis försvinna om man borstar lätt med en styvare borste och sedan dammsuger. Det som inte går bort måste lösas upp med rengöringslösning eller fläckborttagare för textilgolv.

Tryckmärken efter möbler som flyttats återgår delvis efter avlastning. Genom fuktning med varmt vatten samt borstning kan återhämtningen påskyndas.Här kommer en lite guide för att bäst ta bort fläckar på din heltäckningsmatta

Choklad, fett, frukt, glass, grädde, juice, kaffe, läsk, saft, te, vin, ägg, öl, blod, exkrementer, kräkningar, urinInstruktioner

1. Sug upp fuktigt spill med svamp eller ofärgat hushållspapper.

2. Späd ut fläcken med ljummet vatten (färskt blod: kallt vatten). Sug upp igen osv.

3. Räcker ej detta, kan en vit trasa fuktas med ljumt vatten och någon droppe diskmedel (torkat blod och urin: tillsätt litet ammoniak). Gäller ej ullmattor.

4. Avlägsna fläcken och efterbehandla med lite rent vatten. Sug upp. För fläckar av kaffe och rödvin finns särskilt anpassade fläckborttagningsmedel.
Asfalt, färgkritor, gummi, läppstift, olja, skokräm, sot, tuschInstruktioner

1. Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken. Dammsug bort allt löst skräp (vid sot: endast dammsug).

2. Fukta en vit trasa med lämpligt fläckborttagningsmedel. Badda fläcken och sug upp. Arbeta utifrån och in mot fläckens mitt. Arbeta inte ned fläcken i mattan.

3. Upprepa förfarandet.

4. Skölj noga ur den upplösta fläcken tills allt fläckborttagningsmedel är borta.
Stearin och tuggummiInstruktioner

1. Dammsug mattan runt fläcken.

2. Spraya fläcken med kylspray eller kyl ned fläcken med isbitar i en plastpåse.

3. Skrapa bort